Руснаците гласуват на местни и регионални избори, които са сериозно изпитание за Кремъл, след като популярността на президента Владимир Путин и управляващата партия продължава да се топи, информира радио "Свободна Европа".

Либерални активисти и политически анализатори внимателно следят вота за градски съвет в Москва, където избирателната комисия не разреши на независими кандидати да участват в битката, което предизвика седмици на протести.

Путин на вота в Москва: Важно е качеството, а не количеството

Путин на вота в Москва: Важно е качеството, а не количеството

Путин традиционно гласува в тази избирателна секция номер 2151

Местни и регионални избори също се провеждат в 83 региона и градове на страната, руснаците гласуват и за губернатори.

Разпространява се информация, че във втория по големина град Санкт Петербург е упражнен тормоз върху независими наблюдатели.

Действащият губернатор Александър Беглов се опитва да спечели пълен мандат, след като беше назначен на поста от Путин през миналата година. Но управлението му до момента е изпълнено с гафове и въпроси дали е компетентен да управлява града.

Задържаха за пети път руски опозиционер в Москва

Задържаха за пети път руски опозиционер в Москва

Арестуван е заради протестите

Преди вота Путин смени няколко регионални губернатори, за да избегне повторение на резултата от частичните избори през миналата година, когато подкрепяни от Кремъл губернатори изгубиха изборите.

В Москва много членове на управляващата "Единна Русия" избраха да се кандидатират като "независими" кандидати, за да замаскират връзката си с управляващата партия.

Голяма част от обществото се обърна срещу "Единна Русия", след като прокара закон за увеличаване на възрастта за пенсиониране и отделно вдигна ДДС.

Радиото отбелязва, че ситуацията не е много добра за самия Путин. Доверието към него през май падна до най-ниското си ниво от 13 г., показва местно социологическо проучване.

За Путин протестите в Москва са незначителни

За Путин протестите в Москва са незначителни

Следи ги, но не вижда политическа криза

Много политически анализатори ще обърнат особено внимание на битката в Москва. Независимите кандидати се надяваха да използват изборите като начин да изпратят послание, че опозицията все още може да бъде политическа сила след години на натиск от властите.

Но през юли властите забраниха на независимите кандидати да участват на основата, че някои от събраните подписи за участие са невалидни. Отхвърлените кандидати, много съюзници на Навални, обвиняват местната власт в използване на всякакви средства с цел да им попречат да участват на вота.

Московската градска дума, в която има 45 места, е отговорна за бюджет от 43 милиарда долара и сега се контролира от "Единна Русия". Днес се гласува за всички места. Избраните кандидати влизат в Думата за мандат от пет години.

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Те недоволстват срещу отказа на властите да регистрират неудобни за управляващите кандидати за местните избори

Решението да се забрани на независими кандидати да участват на изборите предизвика вълна от протести в руската столица, като през август имаше протести с 50 000 души. Едни от най-големите демонстрации в Москва от масовите протести срещу завръщането на Путин в Кремъл през 2011-2012 г.

Два дни преди вота шефът на ЦИК беше нападнат с тейзър - електрошоково устройство. Ела Памфилова обяви, че не е пострадала при нападението.

Повече от 800 задържани след протеста в Москва

Повече от 800 задържани след протеста в Москва

За следващата събота е насрочен нов протест

Москва е първото място в Русия, където ще бъде изпробвано електронно гласуване. Три секции са част от теста на системата.