"Сомнамбулите" ЕС и Великобритания се насочват към Брекзит без споразумение. Това предупреди премиерът на Холандия Марк Рюте пред Би Би Си.

Ние като сомнамбули се насочваме към сценарий Брекзит без споразумение. Това е неприемливо, най-добрите приятели трябва да се предупреждават. Събудете се. Това е реално. Достигнете до заключение и затворете сделката, алармира Рюте.

Великобритания и САЩ изграждат Брекзит "мост" за финансови деривати

Великобритания и САЩ изграждат Брекзит "мост" за финансови деривати

Пример за специалните отношения между двете страни

Министър-председателят на Холандия "не е оптимист", че премиерът Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще намерят начин да постигнат споразумение за предпазния механизъм за Ирландия, но подчерта, че може да приеме допълнително "тълкование" на това, което е договорено в споразумението.

На въпрос дали може да бъде отложен Брекзит, Рюте отговори, че това зависи от Великобритания.

Ако Обединеното кралство поиска отлагане, ЕС ще попита защо го желаете? Не искаме да се въртим в кръг през следващите няколко месеца. Какво ще постигнем от това, попита той.

Мей може да предложи отлагане на Брекзит

Мей може да предложи отлагане на Брекзит

Това заяви британският заместник-министър на отбраната Тобиас Елууд

Междувременно Юнкер обяви, че е провел "добра среща" с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей в кулоарите на форума ЕС-Арабската лига в Египет. От Европейската комисия обявиха, че двамата са постигнали добър напредък за Брекзит. "Гардиън" пише, че са постигнали прогрес по работата върху алтернативни бъдещи споразумения, включително относно гаранциите за предпазния механизъм.

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние ще се срещне с британските преговарящи утре, за да продължат разговорите. ЕК и Великобритания очакват да приключат настоящите преговори до 21 март.

По-рано Мей се срещна и с германския канцлер Ангела Меркел.