Великобритания и САЩ заявиха, че техните регулатори предприемат всички необходими стъпки, за да гарантират, че милиарди долари в договори за финансови деривати, търгувани през Атлантическия океан, няма да бъдат нарушени от какъвто и да е тип Брекзит, съобщава "Ройтерс".

Дериватите се използват широко от компаниите срещу неочаквани промени в разходите за заеми или цени на суровини. "Участниците на пазара могат да бъдат уверени, че клирингът и търговията с деривати между Великобритания и САЩ ще поддържат високи стандарти, когато Обединеното кралство напусне ЕС", заяви гуверньорът на "Банк ъф Ингланд" Марк Карни.

Понастоящем търговията с деривати във Великобритания съответства на правилата, написани от ЕС.

Мей: Последният вот по сделката за Брекзит ще е до 12 март

Мей: Последният вот по сделката за Брекзит ще е до 12 март

Излизането от ЕС със сделка и навреме все още е възможно, уверена е тя

Американските и британските регулатори заявиха, че търговията и клирингът на сделките с деривати в Лондон и Ню Йорк, два пазара, които доминират в глобалния сектор, ще продължат при подобен набор от правила, след като Брекзит се осъществи.

Тъй като остава малко повече от месец, все още не е ясно дали Великобритания ще напусне ЕС с преходно споразумение или ще напусне без сделка.

Стъпките, обявени от Английската централна банка, Комисията за финансово поведение и Комисията за търговия с стокови фючърси на САЩ, имат за цел да уверят пазарите, че дериватите няма да пострадат, дори ако има "твърд" Брекзит.

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Тръмп предлага търговско споразумение като подарък за Брекзит

Политическата воля има, но какво получава Великобритания

Председателят на CFTC Кристофър Джанкарло каза, че мерките осигуряват "мост над Брекзит" чрез трайна регулаторна рамка, която процъфтяващият трансатлантически пазар на деривати може да продължи и да издържи.

Мерките са "друг пример за специалните отношения между нашите две страни", каза британският финансов министър Филип Хамънд.

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Тръмп предупреди, че планът на Мей за Брекзит вреди на отношенията със САЩ

Застрашено е търговското споразумение САЩ-Великобритания