Благодарение на вашата смелост, всеотдайност и професионализъм са осуетени плановете на врага, който през всичките тези години води подла война, криейки се зад жени и деца. С тези емоционални думи украинският министър на отбраната Олексий Резников се обърна към украинските войници на официалната страница на своето министерство.

Той ги предупреди да бъдат готови за война и обяви, че вчера врагът е показал истинското си лице. Лицето на престъпник, който иска да държи целия свободен свят за заложник, изтъква Резников.

Той обаче уверява войниците в "сигурната победа" пред лицето на руската заплаха, "защото сме на нашата земя и истината е зад нас".

"Кремъл направи още една крачка към възраждането на Съветския съюз... Единственото нещо, което го дели, е Украйна и украинската армия", посочва министърът.

Украйна обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Украйна обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Зеленски зове съюзниците за пълно спиране на "Северен поток 2"

Резников предупреди, че предстоят трудни предизвикателства и ще има човешки жертви.

Изборът ни е много прост - да защитим страната си, дома си, семейството си. Нищо не се е променило за нас, подчерта той.

Изостряйки криза, която според Запада може да доведе до война, вчера руският президент Владимир Путин призна за независими самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна и разпореди разполагане на войски на територията им.

Последваха остри реакции срещу решението.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна може да прекрати дипломатическите си отношения с Русия.

От своя страна Владимир Путин увери, че Москва уважава суверенитета на другите бивши съветски републики и е направила изключение по отношение на Украйна, защото счита, че тя е под чужд контрол.

Той определи като спекулации твърденията, че възнамерява да възстанови границите на Руската империя.

Руската инвазия в Украйна започна, обяви Лондон

Руската инвазия в Украйна започна, обяви Лондон

Великобритания подготвя санкции срещу Москва