НАТО възнамерява да разположи своите самолети за наблюдение AWACS (Airborne Warning and Control System) в Румъния до 17 януари, за да наблюдава дейностите на Русия, съобщава ТАСС.

"НАТО подготвя разгръщане на самолети за наблюдение AWACS в Букурещ, Румъния. Самолетите трябва да пристигнат на 17 януари 2023 г. Те ще подкрепят засиленото присъствие на Алианса в региона и ще наблюдават руската военна дейност", се посочва в изявление на Алианса.

Румънското министерство на отбраната съобщи, че самолетите ще бъдат разположени в база №90 на военновъздушните сили в град Отопени.

Самолетите AWACS ще извършват полети за наблюдение над територията на Алианса в предстоящия период, уточняват от ведомството.

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Москва: НАТО е опасно близо до пряк сблъсък с Русия

Страните от Алианса се надпреварвали да доставят оръжия на Украйна

Информационната служба ДПА съобщи, позовавайки се на военни източници, че планът включва три самолета.

Самолетът Boeing E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) е проектиран да наблюдава въздушното пространство. Той е в състояние да открива и проследява въздушни обекти на разстояние до 400 км, както и да разузнава обстановката на земята, макар и по-малко ефективно.

След обединението на Крим с Русия и началото на конфликта в Донбас през 2014 г. тези самолети на НАТО редовно извършват полети над Черно море. Алиансът използва самолети AWACS с възможност за зареждане на гориво по време на полет, което значително разширява обхвата им на действие и удължава продължителността на полета.

Тези самолети по-рано са били базирани в база на военновъздушните сили в Гайленкирхен, Западна Германия. Преместването им в Румъния ще даде възможност почти веднага след излитане да започнат наблюдение на украинското въздушно пространство и западните части на Черно море.