Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще заяви пред шотландците, че Обединеното кралство ще бъде "неудържима сила", ако Шотландия остане част от кралството, съобщават световни агенции.

Според откъси от речта на Мей, която ще бъде изнесена пред служители на Министерството за международно развитие в Ийст Килбрайд в Шотландия по-късно днес, премиерът ще заяви, че "силата и стабилността" на повече от 300-годишния съюз между Шотландия, Англия, Уелс и Северна Ирландия ще "стане още по-важен", когато Обединеното кралство напусне ЕС.

"Когато този велик съюз от нации - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - вземе решение за нещо и работи заедно с решимост, ние ще сме неудържима сила", ще заяви Мей.

Тя ще изтъкне още, че обединението ще бъде в полза на интегрирането на общността и на социалната сплотеност.

По думите й Великобритания е голяма държава, която никога няма да подведе или да обърне гръб на нуждаещите се. Според нея Островът започва преговори, които ще изведат монархията до ново партньорство с Европа.

В никакъв случай това не е моментът, в който Великобритания отстъпва от света. Обратното, ние ще се възползваме от тази възможност да изковем по-глобална Великобритания, ще подчертае тя.

На 16 март Мей обяви намерението си да блокира организирането на втори референдум за независимост на Шотландия преди Великобритания да напусне ЕС. Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви, че възнамерява да поиска организиране на референдум между есента на 2018 г. и пролетта на 2019 г. Обаче Мей подчерта, че "сега не е времето".

Тереза Мей тласкала Шотландия към втори референдум за независимост

Тереза Мей тласкала Шотландия към втори референдум за независимост

Изтичало времето Великобритания да промени курса

В същото време премиерът на Великобритания се очаква в сряда да задейства преговорите с ЕС за Брекзит.