Саад Харири за четвърти път е посочен за премиер на Ливан. Той веднага обеща да състави правителство от технократи, което се ангажира да приложи програма с реформи, подкрепяна от Франция, информира АФП.

Харири обяви, че ще сформира кабинет от експерти за прокарване на заложените във френската пътна карта икономически, финансови и административни реформи.

Ливанците отбелязаха годишнина от протестите

Ливанците отбелязаха годишнина от протестите

Искат оставки и са решени да се борят за промяна

"Ще работя за бързо съставяне на правителство, защото времето изтича и това е единственият и последен шанс пред страната ни", добави той.

Президентът Мишел Аун връчи мандат на Харири да формира новия кабинет за изваждане на страната от криза, след като повечето парламентарни групи подкрепиха номинацията му.

Харири, който преди води три правителства в Ливан, подаде оставка преди почти една година под натиска на безпрецедентни протести срещу политическата класа.

Ливан отлага преговорите за правителство с 1 седмица

Ливан отлага преговорите за правителство с 1 седмица

Ливан изпадна в политическа криза след Хасан Диаб подаде оставка като премиер

"Президентът привика...Саад ал Харири, за да му възложи задачата да формира правителство", обяви говорител на държавния глава.

Харири бе подкрепен от 65 депутати, а 53 се въздържаха.

Ливан е в най-голямата икономическа криза от десетилетия и все още се възстановява от мощната експлозия на пристанището в Бейрут, която уби повече от 200 души през август.

Израел и Ливан с първи преговори за границата от 30 г.

Израел и Ливан с първи преговори за границата от 30 г.

Разговорите са организирани от ООН и се водят с посредничеството на САЩ

Аун предупреди, че новият премиер, третият за година, ще трябва да прокара реформи и да се бори с корупцията.