Грузинските власти се съгласиха да преместят експрезидента на страната Михаил Саакашвили във военна болница, след като той гладува близо седем седмици, съобщи Дойче веле. Тази вечер той е транспортиран до болница в град Гори, съобщи грузинският телевизионен канал "Рустави 2". По информация на местни медии, колона от полицейски коли и два реанимобила, в единия от които се е намирал Саакашвили, са влезли на територията на болницата.

Това стана в условията на нарастващ международен и вътрешен натиск - опозицията организира масови протести в подкрепа на Саакашвили, който на 1 октомври обяви гладна стачка.

В болницата са пристигнали адвокатите му и неговата майка Гиули Аласания. Съобщава се, че на територията на лечебното заведение е допуснат и личният му лекар Николоз Кипшидзе.

Агенция AFP съобщи с позоваване на Кипшидзе, че Михаил Саакашвили е прекратил гладната си стачка.

Властите обещават лечение за Саакашвили във военна болница, ако следовниците му спрат протестите

Властите обещават лечение за Саакашвили във военна болница, ако следовниците му спрат протестите

Той е с тежко усложнение…

В четвъртък, 18 ноември състоянието на 53-годишния политик се влоши и той загуби съзнание - тогава той беше преместен в реанимацията на затворническата болница.

Припомняме, след 8 години емиграция Саакашвили се върна в Грузия на 1 октомври, за да участва в опозиционни протести, но беше арестуван. В знак на протест той отказа да приема храна.

Според лекарите, гладната стачка е особено опасен за експрезидента заради генетично заболяване на кръвта, от което той страда. вследствие на гладната стачка политикът е развил "едно от най-тежките усложнения - конвулсии, предизвикани от енцефалопатия на Вернике".

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Гладната му стачка продължава вече 48 дни

В началото на ноември политикът беше преместен в затворническа болница, където по думите му с него се отнасят зле и животът му е изложен на риск. На 17 ноември лекарският консилиум, който следи здравето му, предупреди, че той може да изпадне в кома, ако не бъде прехвърлен незабавно в реанимационно отделение на по-добре оборудвана болница.

По-рано властите отказваха да преместят експрезидента от затворническата болница. Председателят на управляващата партия "Грузинската мечта" Ираклий Кобахидзе заяви, че "искането Саакашвили да бъде преместен в градска клиника... преследва конкретна цел". Той твърдеше, че привържениците му ще направят всичко, за да се възползват от преместването и да го освободят.

Преди дни експрезидентът заяви, че ще се вслуша в призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати гладната стачка, ако бъде преместен в цивилна клиника. Досега властите твърдяха, че няма такава необходимост.