Лидерът на опозицията и бивш президент на Грузия Михаил Саакашвили, който от седмици провежда гладна стачка в затвора, е в критично състояние и му липсва подходяща медицинска помощ. Това съобщиха лекари в сряда, цитирани от АФП.

Саакашвили отказва храна в продължение на вече 48 дни в знак на протест срещу лишаването си от свобода на 1 октомври, малко след завръщането му от изгнание в Украйна.

Правителството на Грузия обаче отказа да го премести от затворническа болница в цивилна клиника, против съветите на лекарите, които предупредиха за риска за живота.

В сряда медицински съвет, създаден от омбудсмана Нино Ломджария, каза след преглед на Саакашвили, че неговият "текущ статус се оценява като критичен" и че той е изправен пред риск от фатални усложнения в "близко бъдеще". Затворническата болница, в която се лекува той, не отговаря на медицинските му нужди, добавиха те, като призоваха за незабавното му преместване в интензивно лечение в цивилна клиника, по-добре оборудвана да се грижи за него.

Миналата седмица затворникът беше преместен в затворническа болница, където според Amnesty International му е било "отказано достойнство", както и адекватни грижи. Правозащитната група в Twitter го описа като "селективно правосъдие" и "очевидно политическо отмъщение".

Грузия да гарантира сигурността на гладуващия Саакашвили, разпореди съд

Грузия да гарантира сигурността на гладуващия Саакашвили, разпореди съд

Бившият президент обяви гладна стачка преди близо 50 дни

53-годишният прозападен реформатор каза, че е бил нападнат от надзиратели в затвора и че се страхува за живота си.

Държавният департамент на САЩ призова грузинското правителство "да се отнася справедливо и достойно към Саакашвили.

Няколко депутати от опозицията също гладуват от дни, настоявайки за подходяща медицинска помощ, призив, повторен от Съединените щати и Европейския съд по правата на човека.

Арестът на Саакашвили изостри политическата криза, предизвикана от парламентарните избори миналата година, които опозицията заклейми като измамни. Той също така предизвика някои от най-големите антиправителствени протести от десетилетие.

Министър-председателят Иракли Гарибашвили наскоро предизвика вълнение, казвайки, че Саакашвили "има право да се самоубие" и че правителството е било принудено да го арестува, защото е отказал да напусне политиката.

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали