Бившият президент на Грузия и опозиционен лидер Михаил Саакашвили заяви в понеделник, че се страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали. Надзирателите ме малтретираха вербално, удряха ме по врата, дърпаха ме по земята за косата, твърди Саакашвили в писмо, разпространено чрез адвоката му, като добавя, че спорното му преместване в затворническа болница е целяло да го убие, предаде АФП.

Той беше преместен в понеделник в затворническа болница, след като появиха твърдения, че е в критично състояние заради продължаващата 40 дни гладна стачка.

Арестът на блестящия прозападен реформатор предизвика най-големите антиправителствени демонстрации от десетилетие. Около 40 000 демонстранти в понеделник вечерта се събраха на централния площад в грузинската столица Тбилиси, предаде АФП репортери.

"В Грузия започва масово, постоянно протестно движение и няма да спре, докато Михаил Саакашвили не бъде освободен и не бъдат свикани предсрочни избори", каза Ника Мелия, председател на партия "Обединено национално движение" на Саакашвили. Няма да се разпръснем, нашият протест ще бъде безмилостен и мирен, няма да позволим на режима да ни провокира към гражданска конфронтация. След това протестиращите преминаха през центъра на Тбилиси към кабинета на министър-председателя, за да блокират сградата. Премиерът Иракли "Гарибашвили няма да може да напусне или да влезе в кабинета си", каза Мелия.

Един от демонстрантите, 46-годишният бизнесмен Нико Мгеладзе, каза: "Саакашвили е жертва на политическа вендета, ние няма да спрем, докато не бъде освободен".

Омбудсманът по правата на Грузия Нино Ломджария каза, че затворническата болница не е изпълнила критериите на лекарите.

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Да се свика консилиум…

Украйна протестира срещу преместването на Саакашвили в затворническа болница, заявявайки, че този ход "създава допълнителни рискове". "Призоваваме грузинската страна незабавно да прехвърли Михаил Саакашвили в цивилно медицинско заведение", заяви външното министерство в протестна нота, изпратена до Тбилиси.

Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе дори отрече, че експрезидентът гладува.

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че Саакашвили е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Той заяви, че е политически затворник...