Пореден протест в подкрепа на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили се провежда в столицата Тбилиси. Организатор на проявата е опозиционната партия "Обединено национално движение". Кадри от демонстрацията се излъчват от грузинския телевизионен канал Mtavari Arxi.

На протестната акция присъстват не само жители на Тбилиси, но и привърженици на бившия държавен глава от различни региони на страната. Освен лидерите на "Обединеното национално движение" на митинга присъстват и други политици. Хората държат знамена на Грузия, САЩ и транспаранти с надпис "Свобода на Миша". Някои държат и рози, които се превърнаха в символ на "революцията" през 2003 г., на вълната на която Саакашвили дойде на власт. Блокирано е движението на автомобили по площад "Свобода" и прилежащите улици. Сградата на парламента на Грузия и Дома на правителството, намиращи се недалеч от него, са взети под засилен полицейски контрол.

Основното искане на протестиращите е да преместят Саакашвили, който обяви гладна стачка в затвора, в цивилна клиника, но няколко часа преди началото на демонстрацията, поради влошено здравословно състояние на бившия президент, те бяха отведени в затворническа болница в квартал Глдани на Тбилиси.

Припомняме, че лекарят на експрезидента, който гладува в затвора, заяви вчера, че състоянието на бившия държавен глава е критично и ситуацията може да се влоши през близките часове. Той призова да се свика консилиум с лекарите, поканени от грузинското здравно министерство да наблюдават здравословното състояние на Саакашивили, след като той обяви гладна стачка.

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Да се свика консилиум…

По-рано Саакашвили заяви, че отказва да приема медикаментите и хранителните смеси, чрез които лекарите в затвора поддържаха жизнените му показатели.

Решението на експрезидента дойде след поредица изявления на властите, които според опозицията опитват да дискредитират гладната стачка на Саакашвили. Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе дори отрече, че експрезидентът гладува.

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че Саакашвили е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

"Грузия трябва да се върне към прозападния си път"