Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който твърди, че гладува в затвора, яде каша и пие натурални сокове. Това заяви министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе в петък в интервю за грузинския телевизионен канал "Рустави-2".

"Той веднага след влизането си в затвора получи банкова карта. Това се случи бързо, за два дни. Първо купи определени продукти, после ги отказа. След това измина определен период и той купи определени зърнени храни и натурални сокове. Той също така продължава да получава лекарства, предписани от лекари", каза още Брегадзе.

Припомняме, че прозападният политик, който обяви гладна стачка на 1 октомври, беше арестуван, след като се завърна в Грузия, като в продължение на години живееше в чужбина.

В края на октомври беше съобщено, че е получил кръвопреливане и е в стабилно състояние.

Той може да получи до шест години затвор, след като беше осъден задочно през 2018 г. за злоупотреба с власт и прикриване на доказателства, когато е бил президент, обвинения, които той отхвърля като политически мотивирани.

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Той заяви, че е политически затворник...

53-годишният Саакашвили ръководи Розовата революция през 2003 г., която свали от власт Едуард Шеварднадзе. Саакашвили управляваше като президент от 2004 до 2013 г., преди да напусне страната и да изгради нова политическа кариера в Украйна.

Той беше арестуван и хвърлен в затвора на 1 октомври, след като се завърна у дома в навечерието на парламентарните избори, за да обедини опозицията и "да участва в спасяването на Грузия".

Хиляди негови привърженици се събраха в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването му.

Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

Стабилизирал се е след процедурата

"Един от параметрите на кръвния тест на Саакашвили беше лош, така че местните затворнически лекари и екипът на спешна линейка ми помогнаха с преливането и след това състоянието на Саакашвили се стабилизира", уточни Николоз Кипшидзе, който е лекар на Саакашвили.

Кипшидзе смята, че Саакашвили трябва да бъде преместен в градска болница, защото "кризата може да се повтори и би било трудно да се справим с нея в затворническа болница".