Хвърленият в затвора бивш грузински президент Михаил Саакашвили, който обяви гладна стачка, е получил кръвопреливане и е в стабилно състояние, съобщи "Интерфакс", цитирайки личния му лекар.

Прозападният политик, който обяви гладна стачка на 1 октомври, беше арестуван, след като се завърна в Грузия, като в продължение на години живееше в чужбина.

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

"Грузия трябва да се върне към прозападния си път"

Той може да получи до шест години затвор, след като беше осъден задочно през 2018 г. за злоупотреба с власт и прикриване на доказателства, когато е бил президент, обвинения, които той отхвърля като политически мотивирани.

"Един от параметрите на кръвния тест на Саакашвили беше лош, така че местните затворнически лекари и екипът на спешна линейка ми помогнаха с преливането и след това състоянието на Саакашвили се стабилизира", уточни Николоз Кипшидзе, който е лекар на Саакашвили.

Кипшидзе смята, че Саакашвили трябва да бъде преместен в градска болница, защото "кризата може да се повтори и би било трудно да се справим с нея в затворническа болница".

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Той заяви, че е политически затворник...

53-годишният Саакашвили ръководи Розовата революция през 2003 г., която свали от власт Едуард Шеварднадзе. Саакашвили управляваше като президент от 2004 до 2013 г., преди да напусне страната и да изгради нова политическа кариера в Украйна.

Той беше арестуван и хвърлен в затвора на 1 октомври, след като се завърна у дома в навечерието на парламентарните избори, за да обедини опозицията и "да участва в спасяването на Грузия".

Миналата седмица хиляди негови привърженици се събраха в столицата Тбилиси, за да поискат освобождаването му.

Грузия: Саакашвили е готов да дестабилизира властта и чрез убийства на опозиционери

Грузия: Саакашвили е готов да дестабилизира властта и чрез убийства на опозиционери

Но експрезидентът бе задържан при завръщането си в страната