Лекарят на експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили, който гладува 38-и ден в затвора, заяви, че състоянието на бившия държавен глава е критично и ситуацията може да се влоши през близките часове, съобщи изданието "Новости-Грузия".

"Това е трагедия, защото някои показатели се влошават с всеки час. Ситуацията в сегашния момент е критична." — коментира д-р Николоз Кипшидзе.

Той призова да се свика консилиум с лекарите, поканени от грузинското здравно министерство да наблюдават здравословното състояние на Саакашивили, след като той обяви гладна стачка.

Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

Гладуващият в затвора Саакашвили получи кръвопреливане

Стабилизирал се е след процедурата

"Моля членовете на консилиума незабавно да се съберат и да вземат решение какво да се прави. Състоянието му ще стане по-критично от критичното, възможно е да се случи след няколко часа." — добави Кипшидзе.

По-рано Саакашвили заяви, че отказва да приема медикаментите и хранителните смеси, чрез които лекарите в затвора поддържаха жизнените му параметри.

Решението на експрезидента дойде след поредица изявления на властите, които според опозицията опитват да дискредитират гладната стачка на Саакашвили.  Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе дори отрече, че експрезидентът гладува.

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

Десетки хиляди в Грузия настояха за освобождаването на Саакашвили

"Грузия трябва да се върне към прозападния си път"

Припомняме, на 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че Саакашвили е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъда предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.