Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е разпоредил Грузия да гарантира сигурността на бившия президент Михаил Саакашвили, който преди 47 дни обяви гладна стачка в затвора, предаде AFP.

Грузия трябва да "информира Съда за текущото здравословно състояние на жалбоподателя, да осигури безопасността му в затвора и да му осигури подходящи медицински грижи за периода на възстановяване след гладната стачка", обяви ЕСПЧ във вторник в отговор на жалба, подадена от самия Саакашвили.

53-годишният Саакашвили, който беше президент на Грузия между 2004 и 2013 г., отказва храна в продължение на 47 дни в знак на протест срещу лишаването му от свобода на 1 октомври. Той бе затворен малко след завръщането му от изгнание в Украйна.

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали

На 8 ноември бившият държавен глава беше прехвърлен в затворническата болница. Лекарите му настояват, че животът му е в опасност и трябва да бъде приет в гражданско лечебно заведение, което да е по-добре оборудвано.

Министърът на правосъдието на Грузия Рати Брегадзе обаче заяви, че затворническата болница "има необходимата апаратура, за да контролира здравословното състояние на затворника". По думите му Саакашвили в нито един момент не е бил лишаван от медицинска грижа.

Състоянието на гладуващия Саакашвили се е влошило

Състоянието на гладуващия Саакашвили се е влошило

Не може да става от леглото…