На 44-ия ден от гладната стачка на експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили състоянието му се е влошило, съобщи Дойче веле. Той силно е отслабнал и не може да става от леглото, съобщи днес пред журналисти личният му лекар Николоз Кипшидзе.

"Взех проби за изследвания, отговаряше ми, но днес за първи път не можа да стане от леглото", споделя лекарят.

Кипшидзе е бил над 5 часа в затвора, където е Саакашвили. Той уточнява, че бившият държавен глава продължава гладната си стачка, но отново е започнал да приема лекарства за поддържане на жизнените му параметри.

По-късно украинската депутатка Елизавета Яско, която е близка със Саакашвили, съобщи във Фейсбук, че в затвора, където е той, е пристигнал реанимобил. Тя цитира думите на лекаря му: "Нашият президент е все по-зле от ден на ден. Резултатът ще е неговата смърт, в медицината няма друг резултат."

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Да се свика консилиум…

Грузинските власти не потвърждават информацията, че за експрезидента е бил изпратен реанимобил - според официалната информация, състоянието му е стабилно.

Европейският съд по правата на човека призова Саакашвили да прекрати гладната си стачка, като подчерта, че грузинските власти трябва да му осигурят необходимото лечение. Той се съгласи да я прекрати, но след като бъде преместен от затворническата болница в частна клиника, подбрана от лекарски консилиум.

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали

Припомняме, на 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че той е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъде предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.