Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили обяви, че ще прекрати гладната си стачка, ако бъде преместен в цивилна клиника от затворническа болница. Това съобщи адвокатът му Ника Гварамия, предаде RFE. Министърът на правосъдието Рати Брегадзе обаче отхвърли това искане.

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Лекарят на Саакашвили: Състоянието му е критично, влошава се с всеки час

Да се свика консилиум…

На 10 ноември Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) призова Саакашвили да спре гладната стачка, която започна на 1 октомври, веднага след като беше арестуван при пристигането си в Грузия след осемгодишно отсъствие. ЕСПЧ също така призова грузинското правителство да информира за здравословното състояние на Саакашвили, както и за медицинското лечение, което се предоставя в болницата на затвора. ЕСПЧ каза също, че грузинските власти трябва да гарантират безопасността на Саакашвили, докато е в ареста и да му осигурят подходяща медицинска помощ за периода на възстановяване след гладната стачка.

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали

Саакашвили и неговите поддръжници заявиха, че на 8 ноември властите са го прехвърлили в затворническата болница от център за задържане в Рустави близо до столицата Тбилиси против волята му. Видеото показа, че Саакашвили е влачен против волята му от спешния автомобил до килията си. Омбудсманът на Грузия Нино Ломджария нарече това доказателство, че Саакашвили е бил преместен под фалшиви претенции и против волята му, като отбеляза, че Службата за наказания е разпространила невярна версия на инцидента.

Опозицията организира протести за освобождаването на експрезидента.