Грузинските власти взеха решение експрезидентът Михаил Саакашвили да бъде прехвърлен във военна болница при условие, че привържениците му се откажат от провеждането на протести в близост до неговото местонахождение.

Миналата вечер той загуби съзнание в затворническото лечебно заведение, където беше приет, след като състоянието му се влоши заради отказа му да приема храна. След загубата на съзнание се наложи той да бъде преместен в реанимация, съобщава VoA.

"Там (във военната болница - б.р.) здравето и животът му ще са максимално защитени от държавата", заяви днес на брифинг грузинският министър на правосъдието Рати Брегадзе.

Състоянието на гладуващия Саакашвили се е влошило

Състоянието на гладуващия Саакашвили се е влошило

Не може да става от леглото…

Напомняме, на 1 октомври Саакашвили обяви гладна стачка в знак на протест срещу задържането му.

Лекарите от консилиума под егидата на грузинския омбудсман Нино Ломджария, които следят здравето му, излязоха с информация, че вследствие на гладната стачка политикът е развил "едно от най-тежките усложнения - конвулсии, предизвикани от енцефалопатия на Вернике".

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Гладната му стачка продължава вече 48 дни

Според консилиума, неговият "текущ статус се оценява като критичен" и Саакашвили е изправен пред риск от фатални усложнения в "близко бъдеще". Затворническата болница, в която се лекува той, не отговаря на медицинските му нужди, добавиха те, като призоваха за незабавното му преместване в интензивно лечение в цивилна клиника, по-добре оборудвана да се грижи за него.

По-рано властите отказваха да преместят експрезидента от затворническата болница. Председателят на управляващата партия "Грузинската мечта" Ираклий Кобахидзе заяви, че "искането Саакашвили да бъде преместен в градска клиника... преследва конкретна цел". Той твърдеше, че привържениците му ще направят всичко, за да се възползват от преместването и да го освободят.

Преди дни експрезидентът заяви, че ще се вслуша в призива на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще прекрати гладната стачка, ако бъде преместен в цивилна клиника. Досега властите твърдяха, че няма такава необходимост.

Грузия да гарантира сигурността на гладуващия Саакашвили, разпореди съд

Грузия да гарантира сигурността на гладуващия Саакашвили, разпореди съд

Бившият президент обяви гладна стачка преди близо 50 дни