Президентът на Грузия Михаил Саакашвили обяви 5 януари 2008 г. за дата на предсрочни президентски избори, предаде АП.

Президентът е обещал, че през следващите дни ще отмени извънредното положение, с оглед на „ бързото стабилизиране на ситуацията".

"Като лидер на тази страна имам нужда да ми дадете мандат, за да се справя с всякаква външна заплаха, да овладея всяко напрежение и да отстраня всеки опит за анексиране на Грузия", заяви Саакашвили.

Грузинската опозиция oпредели като победа на народа решението на президента да свика референдум за дата за парламентарни избори.

Все още военни части патрулират по улиците на столицата Тбилиси.

Двама лидери на опозицията в Грузия обвинени в шпионаж и опит за държавен преврат. Генералната прокуратура е повдигнала обвинения срещу лидера на Лейбъристката партия Шалва Нателашвили и сина на бившия президент Цотне Гамсахурдия.

Държавният глава обяви и референдум по датата за парламентарните избори, които също трябваше да са към края на 2008-ма. Според грузинската конституция президентът трябва да подаде оставка 45 дни преди датата на вота, което означава Саакашвили да се оттегли към края на месеца.

Опозицията, която обвинява президента в корупция и авторитаризъм, приветства предсрочните избори, но заяви, че Саакашвили няма никакви шансове да бъде преизбран.

"За грузинците със Саакашвили е свършено", коментира опозиционният лидер Тина Кидашели.

Москва призова международната общност да накара грузинските власти да спрат насилието. Русия отхвърли обвиненията на Саакашвили, че стои зад протестите в Грузия и ги определи като антируска истерия.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер е изразил опасенията си , че президентът Саакашфили може да изложи на риск приемането на страната в Алианса, с наложеното за 15 дни извънредно положение, и спирането на излъчването на националните медии.

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили в сряда вечерта наложи извънредно положение за срок от 15 дни в опит да овладее продължаващите близо седмица протести на опозицията, съобщиха световните медии. Властите все пак не въведоха комендантски час в столицата и големите градове, въпреки че през целия ден в сряда силите на реда използваха сълзотворен газ, водни струи и сила, за да разпръснат демонстрантите.