Френски съд е осъдил Ikea да плати глоба от 1 милион евро, след като шведската верига мебели е призната за виновна в шпионаж на служители във Франция, съобщава БиБиСи. 

Бившият главен изпълнителен директор на Ikea Франция, Жан-Луи Байо, получи двугодишна условна присъда и глоба от 50 000 евро

Установено е, че френското дъщерно дружество е използвало частни детективи и полицаи за събиране на лични данни на персонала. Доказателства се появиха през 2012 г. Ikea уволни четирима мениджъри и издаде нов кодекс за поведение.

15-те души на подсъдимата скамейка са висши мениджъри и бивши мениджъри на магазини. Четирима полицаи също са съдени за предаване на поверителна информация.

Системата за масово наблюдение се използвала от управителите на магазини за проверка на кандидати за работа, както и за проверка на техния персонал.

Обвинението призова за глоба в размер на 2 милиона евро за Ikea и Байо да прекарат една година в затвора.

Случаят беше съсредоточен върху шпиониране на персонала на Ikea France през 2009-2012 г. Скандалът бе разкрит от журналисти, след което синдикатите предприеха съдебни действия.

Незаконното наблюдение е обхванало около 400 души, коментира държавният обвинител Памела Табардел. "Това, което е заложено, е защитата на личния ни живот срещу заплахата от масово наблюдение", каза тя, когато процесът започна през март.

Установено е, че мениджърите са използвали частната охранителна фирма Eirpace, която от своя страна е събирала лични данни от полицията. Това включваше информация за начина на живот и всички предходни наказателни присъди.

"Монд" описа как шпионирането е работило в магазина на Ikea в Авиньон. Управителят на магазина Патрик Соави разказа пред съда как е получил лични данни от братовчед в полицията. "Признавам, че бях много наивен и доста ревностен, но от нас се искаше да извършим тези проверки и след като влязох в системата, беше твърде късно", каза той.

Той помолил полицая Ален Страбони да "хвърли едно око" на 49 кандидати, избрани за работа в Ikea. След претърсване в полицейския компютър отговорът е, че трима от тях са извършили леки нарушения.

По-късно Соави изпраща още 68 имена, които да бъдат проверени и е посъветван да отхвърли 5 от кандидатите.