Федерален съд в Ню Йорк отхвърли опита на президента на САЩ Доналд Тръмп да изключи мигрантите без документи от преброяването на населението на държавата. Това е сериозно препятствие за президента, който отдавна се заканва да се справи с нелегалната имиграция, информира АФП.

В преброяването на населението влиза всеки човек в страната на всеки 10 г. То е база и за определяне на картата с избирателните райони, които представляват 435-те конгресмени от Камарата на представителите.

През юли Тръмп излезе с безпрецедентна заповед да се изключат незаконните имигранти от преброяването.

Прокурори в много щати, включително Ню Йорк, бързо оспориха правото на правителството да издава подобна заповед в съда на фона на опасения, че ще намали броя на мигрантите, които участват в преброяването.

Вчера трима федерални съдии в Манхатън установиха, че заповедта на правителството е незаконна и нарушава конституционния мандат за преброяване на всеки човек в страната, се посочва в писменото решение.

Върховният съд постанови миналата година, че решението на правителството да пита участниците в преброяването за гражданството им, въпрос, който не е задаван повече от 60 г., е незаконно.