Южнокорейски съд отхвърли искането на прокуратурата за арест на шефа на Самсунг - най-големият конгломерат в страната, на фона на корупционния скандал, който може да доведе до свалянето на президента Парк Гън-хе, информира Ройтерс.

Районен съд в Сеул пусна Ли Джае-йон, което е голямо облекчение за компанията, тъй като Ли трябваше да поеме управлението през 2014 година след сърдечен удар на баща му.

Южна Корея арестува шефа на "Самсунг"

Южна Корея арестува шефа на "Самсунг"

Във връзка с корупционния скандал, който може да доведе до свалянето на президента

Ли, който беше разпитван 22 часа миналата седмица и беше задържан в сряда, докато съдът вземе решение, напусна централния арест в столицата с бяла пазарна чанта и се качи в автомобил без коментар пред журналисти.

Съдията обяви в съобщение, че не е необходимо задържането на шефа на компанията.

Шеф на „Самсунг” разпитван 22 часа в Южна Корея

Шеф на „Самсунг” разпитван 22 часа в Южна Корея

Ли, който е трето поколение лидер на най-голямата компания

През последните месеци в азиатската страна се разрази скандал, след като стана ясно, че довереницата на президента Чхуе Сун-сил е имала достъп до държавни тайни. Чхуе Сун-сил е обвинена в злоупотреба с власт и опит за измама. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея Парк Гън-хе и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава.

Конституционният съд на Южна Корея трябва да реши до 6 месеца дали Парк трябва да напусне поста заради корупционен скандал или да продължи управлението си.