Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж не получи исканото от адвокатите му отлагане на съдебните заседания до следващата година във връзка с искането за екстрадицията му в САЩ. Британски съд днес отхвърли искането му, предаде АП.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че министерството на правосъдието на САЩ е подсилило случая срещу Асандж. Ведомството обяви, че разполага с нови доказателства, че той е набирал хакери и е организирал заговор за проникване в компютърни системи.

В САЩ срещу Асадндж са повдигнати 18 обвинения и последните не прибавят нови, а подсилват съществуващите.

Правосъдното министерство актуализира обвинителния акт, в който се отбелязва, че Асандж е конспирирал с лица от хакерските групи LulzSec и Anonymous. Пояснява се, че основателят на "Уикилийкс" е получил "неразрешен достъп до компютърната система на правителството на държава от НАТО".

Асандж е обвинен в шпионаж с разкриването на секретни документи през 2010 г., свързани с американските военни кампании в Афганистан и Ирак.

Правосъдното на САЩ подсили обвиненията срещу Асандж

Правосъдното на САЩ подсили обвиненията срещу Асандж

В САЩ срещу Асадндж са повдигнати 18 обвинения и последните не прибавят нови

Вашингтон твърди, че 48-годишният австралиец е помогнал на аналитика от разузнаването на САЩ Челси Манинг да открадне документи, които впоследствие са разпространени в интернет, довело до разкриване на конфиденциални източници по света.

От "Уикилийкс" написаха в "Туитър", че новите доказателства в обвинителния акт срещу Асандж са още един жалък опит на правосъдното министерство да излъже обществеността.

Асандж се укриваше в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., след като наруши гаранция, за да избегне наказателно преследване в Швеция, но беше изкаран от сградата на дипломатическата мисия през миналата година.