Министерството на правосъдието на САЩ подсили случая срещу основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж. Ведомството обяви, че разполага с нови доказателства, че Асандж е набирал хакери и е организирал заговор за проникване в компютърни системи, информира АФП.

Асандж болен, няма да присъства на съдебно изслушване

Асандж болен, няма да присъства на съдебно изслушване

Следващата му среща със съда ще е през септември

В САЩ срещу Асадндж са повдигнати 18 обвинения и последните не прибавят нови, а подсилват съществуващите.

Правосъдното министерство актуализира обвинителния акт, в който се отбелязва, че Асандж е конспирирал с лица от хакерските групи LulzSec и Anonymous. Пояснява се, че основателят на "Уикилийкс" е получил "неразрешен достъп до компютърната система на правителството на държава от НАТО".

Асандж е обвинен в шпионаж с разкриването на секретни документи през 2010 г., свързани с американските военни кампании в Афганистан и Ирак.

Асандж направил две деца, докато се укривал в посолството на Еквадор в Лондон

Асандж направил две деца, докато се укривал в посолството на Еквадор в Лондон

Адвокатът му и майка на двете деца се притеснява от коронавируса

Вашингтон твърди, че 48-годишният австралиец е помогнал на аналитика от разузнаването на САЩ Челси Манинг да открадне документи, които впоследствие са разпространени в интернет, довело до разкриване на конфиденциални източници по света.

От "Уикилийкс" написаха в "Туитър", че новите доказателства в обвинителния акт срещу Асандж са още един жалък опит на правосъдното министерство да излъже обществеността.

Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Съдия Ванеса Барейсър постанови, че пандемията от коронавирус не е основание Асандж да бъде освободен под гаранция.

В момента Асандж е в затвора "Белмарш" в Южен Лондон. Той се бори срещу молба на САЩ за екстрадирането му.

Асандж се укриваше в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., след като наруши гаранция, за да избегне наказателно преследване в Швеция, но беше изкаран от сградата на дипломатическата мисия през миналата година.