Джулиан Асандж, основателят на сайта "Уикилийкс", е станал баща на две деца, докато се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон.

Майката на двете му деца е неговата адвокатка, 37-годишната Стела Морис. Големият син, Гейбриъл, е на две години, а малкият, Макс, е на една. И двете деца са британски граждани.

Британският вестник "Мейл он сънди" публикува снимки на Асандж с двамата му синове и интервю с Морис, която разказва, че се е влюбила в него преди пет години и че планират да се оженят.

Асандж се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон до ареста си през април 2019 г. Тогава лондонската полиция го арестува, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

В момента той очаква решението на британския съд дали да бъде екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати обвинения в шпионаж.

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

WikiLeaks: Асандж е арестуван с цел екстрадиция в САЩ

Основната цел на Асандж е САЩ да не го "докопат"

Адвокатката е решила да разкрие за съществуването на децата, защото се страхува, че животът на Асандж в лондонския затвор "Белмарш" може да е в опасност заради пандемията от новия коронавирус. В края на март на 48-годишния австралиец бе отказано освобождаване под гаранция.

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Текат изслушвания по делото за екстрадиция

Правителството на САЩ обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор за разкриване на класифицирани документи през 2010 г. По делото обвиняем е и Челси Манинг. Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките. Манинг беше отново задържана през май 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури във връзка с разследване на "Уикилийкс", но освободена след опит за самоубийство в началото на март месец тази година.