Създателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж заяви днес, че се чувства неспособен да участва в делото за собствената му екстрадиция в САЩ, защото се страхува, че разговорите му с адвокати са шпионирани.

Не мога да разговарям свободно със защитата, защото ни шпионират, заяви той. Цяла група от хора ни подслушва. Не мога спокойно да дам инструкциите си на адвокатите си.

Лондон не трябва да екстрадира Асандж за политически обвинения, призова защитата

Лондон не трябва да екстрадира Асандж за политически обвинения, призова защитата

Според него би било "доста странно", ако съдът е безсилен да спре предаването на Асандж на САЩ

Великобритания не трябва да изпраща Джулиан Асандж в САЩ, защото споразумение между двете държави забранява екстрадиране, когато са повдигнати политически обвинения.

Това призоваха по-рано днес адвокатите на Асандж по време на продължаващото изслушване за екстрадирането му в САЩ в лондонски съд.

Срещу 48-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ.

На третия ден от изслушването Едуард Фицджералд, адвокат на Асандж, заяви, че екстрадирането за политически престъпления не се разрешава от споразумението за екстрадиция между САЩ и Великобритания от 2003 г. Престъпления с насилие и тероризъм са единствените политически престъпления в споразумението, което позволяват екстрадиране, уточни той.

Ако няма случаи, свързани с тероризъм или с насилие, не трябва да бъдете екстрадиран за политическо престъпление, подчерта Фицджералд пред съда.

Изслушванията продължават.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Джулиан Асандж събличан гол и закопчаван с белезници 11 пъти

Джулиан Асандж събличан гол и закопчаван с белезници 11 пъти

Това съобщиха адвокатите на Асандж, които се оплакаха, че му пречат да участва на процеса

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.