11 пъти са слагани белезници на Джулиан Асандж, два пъти е събличан гол и документите са му били конфискувани след първия ден на съдебното изслушване за екстрадирането му в САЩ.

Това съобщиха адвокатите на Асандж, които се оплакаха, че му пречат да участва на процеса, пише "Гардиън".

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асандж в САЩ

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асандж в САЩ

Много поддръжници на Асандж се очаква да протестират пред съда по време на изслушването

Жалбата им пред съдията по случая в съда в Югоизточен Лондон също е подкрепена от екипа на правителството на САЩ, които обявиха, че е важно основателят на "Уикилийкс" да получи справедлив процес.

Едуард Фицджералд, адвокат на Асандж, коментира, че документите, които затворникът е прочел пред съда в понеделник, са конфискувани от надзирателите след връщането му в затвора в понеделник вечерта. Адвокатът обжалва пред съдията да вземе под внимание отношението към клиента му, тъй като вреди на правото на Асандж да получи справедлив процес и да участва на изслушванията.

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Британското издание отбелязва, че Тръмп е поканил Рорабейкър на среща в Белия дом през 2017 г.

Съдия Ванеса Барейсър отговори, че няма право да коментира или да взема решение за условията на Асандж, но призова защитата официално да повдигне въпроса пред ръководството на затвора. Тя в същото време каза, че очаква отношението към Асандж да бъде по такъв начин, че да му се осигури правото да получи справедлив процес.

"Мисля, че всеки в съда подкрепя честно изслушване", коментира съдията.

Джеймс Люис от името на държавното обвинение заяви, че не искат Асандж да бъде държан в условия или да получава отношение, което заплашва правото му да получи честно изслушване.

Асандж търси убежище във Франция

Асандж търси убежище във Франция

Това заявиха адвокатите му за Европа

По време на изслушването в понеделник беше съобщено, че администрацията на Доналд Тръмп е атакувала Асандж като "враг на САЩ, който трябва да бъде пречупен" и животът му ще бъде под риск, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Защитата възнамерява да призове свидетел - бивш служител на испанска компания за охрана, който обяви, че Асандж е бил следен по искане на САЩ, докато е бил в посолството на Еквадор в Лондон и че разговорите са включвали потенциално отвличане или отравяне.

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асандж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асандж.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.