Британски съд ще открие изслушванията на искането на САЩ за екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се бори да не бъде предаден на американските власти след арестуването му през април 2019 г., информира ДПА.

Много поддръжници на Асандж се очаква да протестират пред съда по време на изслушването. Делото вероятно ще продължи няколко месеца.

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Британското издание отбелязва, че Тръмп е поканил Рорабейкър на среща в Белия дом през 2017 г.

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович също призова Великобритания да не допуска екстрадирането му, като поясни, че случаят повдига важни въпроси около медийната свобода и защита правата на разобличителите.

Асандж търси убежище във Франция

Асандж търси убежище във Франция

Това заявиха адвокатите му за Европа

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асандж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асандж.

Бивш конгресмен: Не сме предлагали сделка на Асандж от името на Тръмп

Бивш конгресмен: Не сме предлагали сделка на Асандж от името на Тръмп

Белият дом: Това е пълна измислица и пълни лъжи

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд