Великобритания не трябва да изпраща Джулиан Асандж в САЩ, защото споразумение между двете държави забранява екстрадиране, когато са повдигнати политически обвинения. Това призоваха адвокатите на Асандж по време на продължаващото изслушване за екстрадирането му в САЩ в лондонски съд, информира "Ройтерс".

Срещу 48-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ.

Джулиан Асандж събличан гол и закопчаван с белезници 11 пъти

Джулиан Асандж събличан гол и закопчаван с белезници 11 пъти

Това съобщиха адвокатите на Асандж, които се оплакаха, че му пречат да участва на процеса

На третия ден от изслушването Едуард Фицджералд, адвокат на Асандж, заяви, че екстрадирането за политически престъпления не се разрешава от споразумението за екстрадиция между САЩ и Великобритания от 2003 г. Престъпления с насилие и тероризъм са единствените политически престъпления в споразумението, което позволяват екстрадиране, уточни той.

Ако няма случаи, свързани с тероризъм или с насилие, не трябва да бъдете екстрадиран за политическо престъпление, подчерта Фицджералд пред съда.

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асандж в САЩ

Започват съдебните изслушвания за екстрадирането на Асандж в САЩ

Много поддръжници на Асандж се очаква да протестират пред съда по време на изслушването

Адвокатът също наблегна на това, че съдът трябва да вземе под внимание международното право и Европейската конвенция за правата на човека, които осигуряват различна закрила.

Според него би било "доста странно", ако съдът е безсилен да спре предаването на Асандж на САЩ.

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Бивш конгресмен частично потвърди историята за помилването на Асандж

Британското издание отбелязва, че Тръмп е поканил Рорабейкър на среща в Белия дом през 2017 г.

Но Джеймс Люис, който представлява американското правителство, не е съгласен с твърдението, че шпионажът е политическо престъпление.

По-рано тази седмица Люис заяви, че Асандж е подложил на риск живота на хора с разпространението на класифицирана информация.

Изслушването в Лондон е разделено на две части. Втората част е отложена за май.

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асандж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асандж.

Асандж търси убежище във Франция

Асандж търси убежище във Франция

Това заявиха адвокатите му за Европа

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Тръмп обещал да помилва Асандж, ако излъже за намесата на Русия на изборите през 2016 г.

Това стана ясно по време на съдебно изслушване в Уестминстърския магистратски съд

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.