Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, който се бори срещу екстрадиране от Великобритания в САЩ, получи отказ да бъде пуснат под гаранция, информира "Ройтерс".

Адвокатите на Асандж поискаха от лондонски съд да бъде пуснат под гаранция, защото има голям риск да се зарази с коронавирус в затвора.

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Текат изслушвания по делото за екстрадиция

Съдия Ванеса Барейсър постанови, че пандемията от коронавирус не е основание Асандж да бъде освободен под гаранция. Тя добави, че поведението на обвиняемия в миналото показва колкото далеч Асандж е готов да стигне, за да избегне екстрадиране и че има сериозни основания да се вярва, че ако бъде освободен, той ще се опита да избяга.

Съдията има предвид факта, че Асандж наруши наложената му гаранция и се скри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искаха да го разпитат по случай, свързан със сексуални престъпления.

Лондон не трябва да екстрадира Асандж за политически обвинения, призова защитата

Лондон не трябва да екстрадира Асандж за политически обвинения, призова защитата

Според него би било "доста странно", ако съдът е безсилен да спре предаването на Асандж на САЩ

Асандж, адвокатите и поддръжниците му призовават британските власти да го освободят. Те предупреждават, че 48-годишният австралиец няма да получи справедлив процес в САЩ и може да бъде осъден на 175 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Министерството на правосъдието на САЩ обвинява Асандж в конспирация с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг в разпространение на класифицирана информация през 2010 г.

Манинг беше осъден на 7 г. затвор за предаване на класифицирани документи на "Уикилийкс", свързани с войните в Ирак и Афганистан. Тя беше освободена през 2017 г., след като президентът на САЩ Барак Обама смекчи присъдата й от първоначалните 35 г. Но Манинг беше отново вкарана в затвора през март 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури по случая с "Уикилийкс" и Асандж.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.