Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж няма да присъства на поредно изслушване в съда в понеделник в Магистратския съд в Уестминстър.

48-годишният австралиец е болен и това е причината да не присъства, обяви адвокатът му Едуард Фицпатрик.

Следващото изслушване на Асанж е определено за 7 септември, но все още се търси място.

Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Лондонски съд отказа да пусне Асандж под гаранция

Съдия Ванеса Барейсър постанови, че пандемията от коронавирус не е основание Асандж да бъде освободен под гаранция.

Асандж се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон до ареста си през април 2019 г. Тогава лондонската полиция го арестува, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

В момента той очаква решението на британския съд дали да бъде екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати обвинения в шпионаж.

Асандж в лондонския затвор "Белмарш" може да е в опасност заради пандемията от новия коронавирус. В края на март на 48-годишния австралиец бе отказано освобождаване под гаранция.

Правителството на САЩ обвинява основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в заговор за разкриване на класифицирани документи през 2010 г. По делото обвиняем е и Челси Манинг. Манинг беше осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс".

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Асандж: Не мога да разговарям с адвокатите си, шпионират ме

Текат изслушвания по делото за екстрадиция

През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките. Манинг беше отново задържана през май 2019 г. заради отказ да даде показания пред голямо жури във връзка с разследване на "Уикилийкс", но освободена след опит за самоубийство в началото на март месец тази година.