Съдът в Ню Йорк обяви за виновен в незаконно финансиране на изборни кампании бизнесмена Лев Парнас - бивш бизнес партньор на Руди Джулиани, който от своя страна беше адвокат на експрезидента Доналд Тръмп. Точната формулировка на обвинението е използване на средства от чуждестранен инвеститор, за да се оказва влияние върху кандидати за изборни длъжности чрез дарения за техните кампании, съобщи "Свободна Европа".

По данни на обвинението, Парнас е насочвал в подкрепа на кандидати от Републиканската партия средства, получени от руския бизнесмен Андрей Муравьов. Сред уличаващите факти е и дарение за избирателния фонд на Доналд Тръмп в размер на 325 хиляди долара.

Уточнява се, че Парнас - американски бизнесмен от украински произход, и бившият ме партньор Игор Фруман, са получили пари от Муравьов и са ги  използвали, за да финансират политици, склонни да подкрепят техен бизнес проект, свързан с легализирането на а търговията с марихуана.

Интерес за Парнас са представлявали кандидатите в щати, където биха могли да получат лиценз за продажба на марихуана.

По данни на прокуратурата, Парнас е скрил, че той и Фруман, който се призна за виновен през септември, са предавали дарения републиканския Комитет за политически действия, който е събирал средства, включително за президентската кампания на Доналд Тръмп.

Лев Парнас е признат за виновен за нарушаване на федералните закони на САЩ, забраняващи на чужденци да участват в избирателни кампании и да се правят дарения на партии от името на други лица. Друг натурализиран американец - Андрей Кукушкин, който е работил с Муравьов, също е признат за виновен за нарушаване на законовите правила за финансиране на избирателни кампании.

Обвиненията срещу Парнас бяха повдигнати още по време на президентския мандат на Тръмп. Те предизвикаха голям медиен интерес.

Парнас предостави за импийчмънта документи, доказващи, че са се срещали с Тръмп

Парнас предостави за импийчмънта документи, доказващи, че са се срещали с Тръмп

Снимки, картичка с подписа на Тръмп…