Окръжният административен съд на Киев разгледа иска на Блока на Юлия Тимошенко и постанови ЦИК в двудневен срок да вземе решение за регистрацията на кандидатските списъци на Блока за участие в изборите.

На 10 август Централната избирателна комисия отказа регистрация на документите на Блока на Юлия Тимошенко. Членове на комисията заявиха, че документите на БЮТ не съответстват на избирателното законодателство, тъй като не е изписан пълният адрес на кандидатите.

Едновременно с това Централната избирателна комисия не оформи в решение протокола от заседанието си, тъй като не се събра необходимият кворум.

Тимошенко обвини партиите от парламентарната коалиция, които имат и членове в ЦИК, в опит нейния блок да бъде отстранен от участие в изборите и от предизборната борба, като чисто политическа манипулация.

От парламентарното мнозинство съответно отговориха, че действията на БЮТ са мотивирани единствено от желанието да се повиши популярността преди изборите.

В събота и в понеделник привърженици и членове на Блока на Юлия Тимошенко протестираха около сградата, където ЦИК провежда заседанието си.
Вчера президентът Виктор Юшченко се обърна с призив към ЦИК да разгледа повторно въпроса за регистрацията на БЮТ и да преразгледа решението си без да чака решението на съда.

Централната избирателна комисия на Украйна в понеделник излезе с изявление, в което оценява обвиненията на БЮТ по свой адрес като опит да се окаже давление върху комисията с цел да се приеме незаконно решение, а протестите се определят като провокация. Изявлението е подписано от членовете на ЦИК, назначени от квотата на управляващата коалиция. Членовете от опозицията са гласували против.