Съдът в Еквадор отхвърли иска на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж срещу новите условия за пребиваването му в посолството на Еквадор в Лондон, предадоха информационните агенции.

Асандж се оплаква от новите изисквания сам да заплаща сметките си за телефон и медицинско обслужване, както и да почиства след котката си. Освен това хората, които го посещават, включително адвокатите му, трябва да предоставят информация за профилите си в социалните мрежи и серийните номера на своите смартфони и други мобилни устройства.

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Еквадор прекъсна връзките на Асанж с околния свят

Заради нарушаване на споразумението да не се меси в отношенията с други страни…

Магистратите постановиха, че еквадорското министерство на външните работи има правото да определи условията, при които той може да остане в дипломатическото представителство.

Адвокатите на ищеца имат намерение да обжалват решението.

Агенция "Ройтерс" съобщи, че Джулиан Асандж се опасява да не би новите изисквания да са знак, че Еквадор може да откаже да му предоставя убежище занапред. По думите му, президентът Ленин Морено вече е взел такова решение, но към момента просто не го е огласил с официален документ. Основният му страх е, че може да бъде предаден на САЩ.

Прокурорът по делото посочи, че дотук пребиваването на Асандж в посолството е струвало 6 милиона долара. Той се укри в дипломатическото представителство през 2012 г. През юли тази година Ленин Морено заяви, че Еквадор води преговори с британските власти за това, Асандж да напусне посолството.

Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Русия е искала да организира бягството на Джулиан Асанж от Лондон

Операцията обаче е оценена като твърде рискована…