Граждани на Донецката народна република са подали хиляди жалби в Европейския съд по правата на човека, но нито една от тях все още не е разгледана от съда. Това заяви високопоставен местен депутат пред ТАСС.

"Хиляди молби са подадени до ЕСПЧ. Всички молби, подадени от хора в ДНР, са приети за разглеждане, но все още не е взето решение по нито една от тях. Те са официално отложени", оплака се Елена Шишкина, председател на парламентарната комисия по наказателно и административно право в ДНР.

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Те са обвинени в членуване в незаконна групировка, наемничество и опити за сваляне на местното правителство

По нейни думи само жалбоподателите, които са се преместили в трети страни или са останали в региони, контролирани от Украйна, са получили компенсации.

Междувременно са регистрирани хиляди престъпления, включително геноцид, незаконни арести, принудителен труд, икономическа и транспортна блокада, използване на цивилни като живи щитове и други престъпления, подчерта Шишкина.

Тя отбеляза, че в края на миналата година прокурорът на Международния наказателен съд е заявил, че вижда системност и масовост на подадените молби, както и признаци за престъпление в тях, но така и не са били образувани наказателни дела "в съответствие с международното право, а не въз основа на политически предпочитания".