Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели разрешението на съдия да построи стена на границата с Мексико, съобщава АП.

Но според агенцията сега Тръмп се нуждае от парите.

Лидерите на САЩ и Мексико пак се скараха за стената

Лидерите на САЩ и Мексико пак се скараха за стената

Двамата лидери са разговаряли около 50 минути във вторник

Окръжният съдия Гонсало Куриел отхвърли аргументите на щата Калифорния и правозащитни организации, че администрацията превишава правомощията си чрез нарушаване на закони, според които се изискват проучвания на околната среда и други преди да започне строителството на стена по границата.

"Голяма съдебна победа днес", написа Тръмп в "Туитър" в отговор на решението на съда. Той не спомена свои предишни коментари за мексиканското потекло на съдията.

Въпреки че Тръмп победи в съда, Конгресът все още трябва да одобри финансиране за стената. Искането на президента Тръмп Мексико да плати за стената към момента няма да се изпълни.

Тръмп отрича да е променил плановете си за стената с Мексико

Тръмп отрича да е променил плановете си за стената с Мексико

След като шефът на кабинета му каза, че "агитацията е много различна от управлението"

Този месец Сенатът отхвърли молба за 18 милиарда долара, които да са част от пакет, включващ рязко орязване на легалната имиграция и разрешение млади имигранти да останат в страната, след като те временно бяха защитени от депортация с програма от управлението на Барак Обама, наричана DACA.

Правозащитни организации обявиха, че ще обжалват решението на съдията.

Ако Тръмп намери пари, строителството на стената може да продължи. В град Калексико в Калифорния започна строителството на 9,1-метрово препятствие.