Информационната агенция Bloomberg News заведе дело срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит да я принуди да разсекрети документи, показващи как Гърция е използвала деривативи, за да прикрие фискалния си дефицит - една от причините, довели до дълговата криза в еврозоната, съобщава europe.bg.

Делото е заведено в Съда на Европейския съюз в Люксембург с искането ЕЦБ да отмени решението си да не разкрива съдържанието на два документа за вътрешно ползване, изготвени тази година и предназначени за шестимата членове на борда на директорите на банката във Франкфурт. Документите описват как Гърция е използвала суапове, за да прикрива дълговите си нива.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обяви документите за конфиденциални, след като Европейският съюз и Международният валутен фонд договориха с Гърция спасителен план за страната на стойност 110 млрд. долара.

Документите трябва да бъдат разсекретени, за да се гарантира, че никое правителство няма отново да използва деривативни инструменти по подобен начин.

ЕС зависи от това „страните членки да са открити и прозрачни за дълговите си нива", се казва в мотивите на Блумбърг. „След като Гърция не е успяла да приложи такъв подход в миналото, съществува огромен публичен интерес информацията, свързана със случая, да бъде оповестена".

Първоначално гръцкото правителство не разкри какви точно суапове е използвало, за да изглежда, че се придържа към фискалните стандарти, с които Атина се съгласи при присъединяването си към еврозоната през 2001 г.

Без да уточнява подробности, европейската статистическа агенция Евростат обяви миналия месец, че суаповете са прибавили към гръцкия дълг 5,3 млрд. евро.