Трима високопоставени чиновници ще бъдат привлечени по делото за проявеното насилие при разпръсването на мирно протестиращите граждани в центъра на Киев, сутринта на 30 ноември, предаде агенция „Новости".

„Днес президентът сподели, че много скоро високопоставени служители ще получат съответните процесуални документи и процесуален статус, и ще бъдат обвинени за извършването на това престъпление." - заяви министърът на правосъдието на Украйна Елена Лукаш.
Не се посочват имената на чиновниците.

Министерството на вътрешните работи на Украйна от своя страна призна, че някои от милиционерите са нарушили закона, прилагайки сила срещу хората на Майдана.

След 24 ноември, при сблъсъците по време на протестите в украинската столица, са ранени над 400 души. Според украинската прокуратура, около половината от тях са служители на реда.

Данните бяха огласени от главния прокурор Виктор Пшонка на среща с делегация на Европейската комисия за борба с насилието.

По думите на Пшонка, следствените органи работят по установяването на участието и вината на служителите на реда, както и по установяването на организаторите на провокации.

Според главния прокурор, разследващите са разпитали стотици свидетели.

Междувременно украинският боксьор Виталий Кличко, лидер на опозиционната партия „УДАР", даде съгласието си за участие в кръгла маса с президента Виктор Янукович..

Заедно с Кличко лидерът на партията „Свобода" Олег Тягнибок и председателят на парламентарната фракция на „Баткивщина" Арсений Яценюк заявиха, че ще се срещнат с Януковеч, за да му предадат лично исканията на протестиращите.