Разпространиха изображения от охранителна камера, които показват атентатора Салман Абеди мигове, след като закупил раницата, използвал при терористичната атака пред "Манчестър арена", съобщава Скай нюз.

На едно от изображенията от охранителната камера се вижда етикетът на чантата, отбелязва медията. 

АВС: Цех за бомби е открит в дома на Абеди

АВС: Цех за бомби е открит в дома на Абеди

Салман Абеди изби 22-ма души

Записът е в търговския център Арндейл в Манчестър от около 20 часа местно време миналия петък - три дни преди Салман да убие 22-ма души и да рани 59.

Снимка 295692

Източник: Скай нюз

На снимките мъжът е облечен в черни дрехи, носи връхна дреха с качулка, бейзболна шапка и бели маратонки.

Вярва се, че Абеди е носил същите дрехи по време на нападението в края на поп концерта на Ариана Гранде в "Манчестър арена".

Записът помага на полицията да установи движението и контактите му преди атентата.

Седми арест за атентата в Манчестър

Седми арест за атентата в Манчестър

Салман Абеди изби 22-ма души

22-годишният Абеди, който се е отказал от обучението си в университета "Салфорд", е посетил родителите си в Либия. По-рано стана ясно, че бащата Рамадан и един от братята на Абеди, Хашем, са задържани в Либия. Британски медии пишат, че бащата на Абеди се е биел срещу бившия либийски диктатор Муамар Кадафи. Той е участвал в организация, която е определена от САЩ за терористична. 

Според източници на Скай нюз Салман изтеглил 250 британски лири от банкомат в търговския център в петък вечерта и след това закупил раница, също така посетил хранителен магазин, за да купи плодове. Полицията разпита всички продавачи в търговския център.

НАТО да се намеси след атентата в Манчестър, настоя Столтенберг

НАТО да се намеси след атентата в Манчестър, настоя Столтенберг

Членове на Алианса не искат да се въвличат в сухопътна война

Междувременно стана ясно, че единият от седемте задържани във Великобритания е освободен. Полицията в Манчестър съобщи, че арестуваната в Блекли жена в сряда във връзка с атаката е освободена. Не са й повдигани обвинения. За разпит остават шестима души. Властите са насочили разследването към установяване дали Абеди е бил част от по-голяма терористична мрежа.

Полицията в Манчестър също обяви, че тази сутрин е извършила контролиран взрив на адрес в района Мос сайд.

Установена е самоличността на 16 от 22-мата загинали.