Турските профсъюзи се отказаха от планираната първомайска манифестация на площад Таксим в центъра на Истанбул заради засиленото полицейско присъствие, съобщава БТА.

По-рано днес силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и струи вода, за да разпръснат стотици работници, които се готвеха за участие в първомайската демонстрация, която бе забранена от правителството.

Властите съобщиха, че 180 демонстранти са били задържани, а 6 полицаи ранени до ранния следобед днес.

Местни медии съобщават, че пострадалите са общо 30.

Хиляди полицаи са мобилизирани днес по улиците на Истанбул, след като турските профсъюзи обявиха вчера, че няма да се подчинят на забраната на властите и ще проведат митинга.

Правителството забрани шествието на Таксим, като се позова на съображения за сигурност. Първомайските демонстрации на това място са забранени от 1977 г., когато неизвестно лице откри огън срещу демонстрантите и отне живота на 37 души, припомнят световните медии.

Сега властите издигнаха барикади във и около площада и увеличиха полицейското присъствие с подкрепления и от други градове. Полицейски хеликоптер прелиташе над центъра на Истанбул. Някои от протестиращите хвърляха по полицаите камъни.

Хора, които просто се опитваха да отидат на работа, пък бяха засегнати от сълзотворния газ, съобщава АП. Турската частна телевизия НТВ предаде, че бутилка със сълзотворен газ, приготвена от полицията, за да противодейства на демонстрантите, е избухнала пред входа на спешното отделение на болница в истанбулския квартал Шишли.

Взривът е станал причина за сериозни дихателни затруднения у някои пациенти и част от медицинския персонал. Предполага се, че бутилката е била изпусната на земята от полицай, който пристигнал заедно с някои пострадали от сълзотворния газ граждани пред болницата.

Турция престана да отбелязва Първи май като Международен ден на труда след военния преврат през 1980 г., чиито водачи гледаха на празненствата като на възможност за изява на левите убеждения.

Миналата седмица, за първи път от 30 години насам, правителството разреши празникът да бъде отбелязан, но отказа да обяви деня за почивен и се обяви против организирането на чествания на Таксим.