Проучвания на общественото мнение показаха изключително негативна промяна в общественото мнение на някои европейски общества за това кой е виновен за войната в Украйна, пише "Еврпейска правда".

GLOBSEC поръча представително социологическо проучване в осем страни от Централна и Източна Европа и сравни резултатите му с подобно проучване, проведено преди година през втората половина на пролетта на 2022 г. Проучването включва Полша, Литва, Латвия, Чехия, Румъния, Унгария, България и Словакия.

През годината делът на тези, които са съгласни, че Русия е основна отговорна за атаката срещу Украйна, се увеличава или остава почти непроменен в повечето от изследваните страни.

Миналата година имаше само една държава, в която по-малко от половината граждани подкрепяха това мнение - Унгария (48%). Днес унгарското общество значително промени мнението си, като повече от половината унгарци вярват в безпочвената атака на Русия - 54%.

Резултатите на други две страни, Словакия и България, обаче бяха катастрофални.

В България вярата във вината на Русия за атаката срещу Украйна спадна от 50% на 46%, докато в Словакия динамиката е още по-плашеща - тази цифра падна от 51% на 40%, най-ниската сред изследваните страни.

Словашкият президент изрази и по-рано безпокойство от нарастването на проруските настроения в страната му.

Словашките разузнавателни служби наскоро разкриха опита на Русия да фалшифицира предстоящите парламентарни избори, насрочени за септември.