От Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че все още препоръчват да не се носят маски, освен ако не сте заразени с коронавирус или не се грижите за някой, който е болен, информира Си Ен Ен.

Няма конкретни доказателства да има някаква потенциална полза от масово носене на маски. Всъщност има някои доказателства, които показват точно обратното, ако маските не се използват правилно, обяви доктор Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква да победи и коронавируса

Шефът на СЗО спря маларията и светът очаква да победи и коронавируса

Светът не чу призивите му за ебола в Африка, но сега го гледа със затаен дъх

Отделно той отбеляза, че има сериозен проблем - недостиг на маски в световен мащаб.

В момента хората с най-висок риск да се заразят с този вирус са здравните работници на предна линия, които се излагат на риск всяка секунда. Мисълта някой от тях да не носи маска е ужасяваща, подчерта експертът.

Райън предупреди, че коронавирусът няма да си отиде от само себе си.

По-рано българските власти задължиха всеки да носи маска извън дома си. 

Австрия ще изисква от гражданите да носят маски в супермаркетите, но маските ще им се предоставят на място. 

СЗО: Пандемията от Covid-19 се ускорява

СЗО: Пандемията от Covid-19 се ускорява

Над 381 000 души са заразени по света...

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 638 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 30 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 741 000 случая и над 35 000 починали в 177 държави, възстановили са се над 156 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".