Само половината от световното население смята, че страната им е демократична, показва мащабно социологическо изследване, от което става ясно, че мнозина западноевропейци гледат на банките и социалните медии като заплаха за демокрацията, информира "Ройтерс".

В проучването на германската социологическа агенция Dalia Research и Фондация "Алианс на демокрациите" са участвали повече от 150 000 души от 57 държави.

Изследването е установило, че дори и в демократичните държави 38% от хората не са доволни от държавните дела.

"Сега най-големият риск за демокрациите е, че обществото повече не ги разглежда като демократични", отбелязват авторите на изследването.

Анкетираните в САЩ, където започна президентската кампания 2020, са разделени дали страната им е демократична. 46% казват, че е демократична, а 40% са на мнение, че не е достатъчно демократична.

Само половината от американците смятат, че САЩ имат положителен ефект върху демокрацията по света, макар че мнозинството в западни държави, включително Канада и по-голямата част от Европа, са на мнение, че ефектът е негативен.

В Европа 52% вярват, че ЕС не действа в интерес на повечето европейци, като най-критични са в Италия, Франция и Гърция.

В Италия 69% смятат, че решенията на ЕС не представляват интересите на хората.

Повечето европейци също така вярват, че банките и финансовият сектор имат негативен ефект върху демокрацията в страните им. В Гърция са най-критични.

На глобално ниво 52% не смятат, че страните им са подготвени за още една финансова криза.

Над 40% от анкетираните в САЩ, Канада и Австрия споделят, че социалните медии като "Фейсбук" и "Туитър" имат негативно отражение върху демокрацията.