Решението на САЩ да върнат санкциите срещу Иран може да засили нестабилността в региона. Това предупреди германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА.

В интервю за местния вестник Passauer Neue Presse Маас определи решението на Вашингтон да напусне ядрената сделка с Техеран като "грешка", защото споразумението е далеч по-добро от всяка друга алтернатива.

"Ние се борим за споразумението, защото отговаря на нашите интереси в сигурността, тъй като носи безопасност и прозрачност в региона", смята той.

Докато някои от администрацията на Доналд Тръмп твърдят, че новите санкции ще донесат политически промени, Маас предупреди, че предишни примери с "промяна на режима" в Ирак и Либия донесоха още по-големи проблеми.

Зариф: светът е с Иран, никой не вярва вече на САЩ

Зариф: светът е с Иран, никой не вярва вече на САЩ

Отхвърля възможността за преговори със САЩ, тъй като не може да им се вярва

Говорител на германското правителство заяви, цитиран от "Ройтерс", че санкциите на САЩ срещу Иран са в нарушение на международното право заради екстериториалния си ефект и Германия очаква Вашингтон да вземе под внимание европейските интереси, когато налага такива рестрикции.

ЕС обяви в понеделник, че ще блокира санкциите на Вашингтон.

Междувременно иранският външен министър Мохамед Зариф заяви, че възможността за разговори със САЩ не е табу, но е безсмислено за Техеран без ясен дневен ред.

Всеки, който избере Иран, спира да търгува със САЩ

Всеки, който избере Иран, спира да търгува със САЩ

Тръмп се бори за световен мир

"Не искаме да превръщаме разговорите в табу, но те трябва да доведат до резултати и да не са загуба на време", каза той в интервю за ирански вестник.

Той подчерта, че Иран никога не е отхвърлял политически преговори, дори и със САЩ, но те винаги трябва да се провеждат с ясен дневен ред и ясни резултати.

Рохани: САЩ ще съжаляват за санкциите срещу Иран

Рохани: САЩ ще съжаляват за санкциите срещу Иран

Белият дом водил психологическа война

"Всичко трябва да проучим внимателно и да вземем разумно решение на базата на нашите национални интереси", изтъкна Зариф.

ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

ЕС блокира санкциите на САЩ срещу Иран

От днес Вашингтон връща санкциите срещу Ислямската република

Според него има доказателства за "хаос в американската външна политика".