Много хора участваха на протест на централния площад в Косовска Митровица в Северно Косово, съобщава сръбската агенция ТАНЮГ, цитирана от ТАСС.

Според информацията протестът е започнал към обяд местно време. Кметът Горан Ракич призова да се успокоят и да бъдат търпеливи.

"Моля ви да не се поддавате на провокациите, подготвени в западните кухни. Докато има сърби в Косово и Метохия, двете ще са сръбски и наши", обяви той.

Москва: Напрежението с Косово е свързано със „санитарните кордони” на НАТО

Москва: Напрежението с Косово е свързано със „санитарните кордони” на НАТО

Подобни провокации са дело на тези, които желаят да превърнат Балканите в "санитарен кордон"

Ракич каза още, че три жени са арестувани по време на полицейската акция на косовските власти във вторник. Не е известно къде са отведени. Политикът подчерта, че кризисен център постоянно следи действията на Прищина, за да реагира навреме на ситуацията в Косовска Митровица.

Във вторник сутринта специални части проведоха акция в Северно Косово. При престрелка двама сърби са с леки наранявания. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че косовската полиция е задържала 23 души, включително и руски служител към ООН.

 ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

ООН в Косово призова за незабавно освобождаване на задържани служители

"Всяка вреда за персонала на ООН ще бъде посрещната с най-висока степен на дипломатически и международни правни мерки"

Днес сръбски вестник пише, че повече от 100 души са пострадали при акцията на косовските власти. Белград мобилизира армията.