Терористът Брентън Тарант не е имал връзки със Сърбия. Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Небойша Стефанович в интервю пред РТС.

Стефанович определи акта като безумен. Сърбия осъжда остро случилото се.

Силовият министър на съседна Сърбия също така заяви, че е наясно пред какви предизвикателства може да бъде изправена сигурността на страната. Това налагало сериозно международно сътрудничество, по думите му.

Припомняме, че вчера първият дипломат на страната Ивица Далич също беше категоричен, че Сърбия най-остро осъжда този брутален акт.

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София
Обновена

Терористът Тарант пренощувал 2 вечери в София

Наел кола под наем от столицата

Нападателят, който уби 49 души и рано поне още толкова в 2 джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, беше написал на оръжията си и амунициите си надписи, сред които такива както на български, така и на сръбски език.

Това стана повод в западната ни съседка да се смята, че е възможно скоро страната да стане обект на подобни терористични атаки.
Анализатори в страната също така изразиха обезпокоението си поради това, че терористът слушаше и сръбска музика в автомобила си, преди да започне да избива невинни хора.

Всички надписи на оръжието и амунициите на Тарант може да видите тук.

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

Какво пише на оръжията на стрелеца от Нова Зеландия?

На оръжията има и надписи на български език

Стана ясно, че 28-годишният австралиец изпитва почит към исторически личности и събития, които са се случили срещу нашествията на Османската империя. Това била причината и за неговата разходка из Балканите.

Както вече разбрахме от българските власти, Тарант е бил в Сърбия през 2016 година. Той влязъл в страната от Черна гора или Босна и Херцеговина. Прекарал там известно време. 

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите
Обновена

Атентаторът от Нова Зеландия се разходил из България и Балканите

Нападателят бил в Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, София, Банско и други...

През 2018 година той е направил и 6-дневно посещение в България, като е обиколил няколко български града - Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник, София. Нападателят бил и до Шипка.

Спрямо последни данни терористът отседнал в малък хотел в София за 2 нощувки, намиращ се в близост от летището.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Тарант е бил в страната ни като турист - той обикалял исторически обекти, свързани с Освобождението.
По думите на Иванов посещението на австралиеца Тарант в Бъглария не е било свързано с терористична дейност. Тази информация беше заявена и вчера от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг след извънредната среща на службите за сигурност у нас в Министерски съвет, свикана от премиера Борисов във връзка именно с надписите на български език на оръжията.

МВР: Тарант е бил на туристическо посещение в България
Обновена

МВР: Тарант е бил на туристическо посещение в България

До този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България