Турски товарен самолет, превозващ втора партида медицински материали, е пристигнал в Сърбия на фона на пандемията на коронавирус.

Самолетът кацна на летище "Никола Тесла" в Белград в събота и бе посрещнат от турския посланик в Сърбия Таню Билгич и вицепремиера на Сърбия Расим Ляич.

Помощта, състояща се от 16 тона медицински консумативи, необходими за борба с Covid-19, е изпратена по указания на турския президент Реджеп Ердоган след призив за помощ от Сърбия.

Получавайки помощта, Ляич изрази благодарност към Турция.

Самолетът е пълен със защитно, медицинско оборудване, дезинфектанти и други видове доставки и помощ, предназначени основно за два или три града, каза Ляич.

Той добави, че по този начин отново се потвърждават отличните отношения между двете страни.

Билгич каза, че Турция продължава да бъде със Сърбия в борбата срещу пандемията.

Първата партида от доставките пристигна на 12 юни.

Припомняме, че на 3 юли Сърбия обяви извънредно положение в столицата Белград.

Решението бе взето по предложение на столичната служба при извънредни ситуации. 82,5% от общия брой на заразените в Сърбия са регистрирани в столицата Белград, съобщи столичната администрация.

Обявиха извънредно положение в Белград

Обявиха извънредно положение в Белград

Решението е взето по предложение на столичната служба при извънредни ситуации

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви по-рано нови мерки като затваряне на студентските общежития и нощните клубове. Забранява се събирането на повече от 100 души на закрито и над 500 души на открито. В някои градове са позволени събирания само до 5 души. Хората са задължени да носят маски в закрити пространства и в обществения транспорт.

Местните власти вече обявиха извънредно положение в няколко общини след нов скок на заразените. Случаите започнаха да нарастват от май, когато правителството отмени блокадата. Футболните срещи, религиозните фестивали и парламентарните избори се смята, че са допринесли за втората вълна на зараза.

В Сърбия има около 15 200 заразени и 290 починали.