Помощ на бедстваща Гърция, която се бори с пожари, предложи сръбският президент Александър Вучич. Това написа той в "Туитър".

Изпращаме нашето съчувствие на гръцките граждани и власти. Сърбия, както винаги е било в трудни моменти, е готова да им помогне в борбата с бушуващия огън и в облекчаването на последствията с всички налични средства, написа той.

В Гърция се наблюдава необичайна жега повече от 10 дни - на места до 47 градуса. Това доведе до множество горски пожари. В момента гръцките пожарникари гасят 154 природни пожара, а през изминалия ден в страната са се образували 98 нови огнища.

Припомняме, че в Гърция някои магистрали остават затворени заради пожарите край тях. Пожарът, започнал от Варибоби, северно от Атина, продължава да се разраства, въпреки усилията за неговото ограничаване.

По информация на посолството ни в Атина, горят незасегнатите до този момент части на Варибоби и Тракомакедонес, който бе евакуран вчера. Евакуирни са и жителите на Милеси, Маркопулу Оропу, Бафи, Мавросувала и Левиди.

Засега няма близка перспектива за погасяване на пожарите и не се препоръчва пътуване към Южна Гърция. Появилите се на определени места ветрове от 70 км/час доведоха до появата на нови огнища.

Няма информация за пострадали от пожарите в Гърция българи

Няма информация за пострадали от пожарите в Гърция българи

За спешни случаи остава мобилния телефон: +30 693 70 96 220

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. ​

Подробна информация за ситуацията с пожарите в Гърция се публикува и на сайта на посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун на адреси:

www.mfa.bg/embassies/greece

www.mfa.bg/embassies/greecegk

Гърция достига до 47-градусови жеги

Гърция достига до 47-градусови жеги

Балканите могат да счупят европейския рекорд за най-висока температура регистрирана някога на континента