Сърбия проведе голямо военно учение на фона на предстоящо военно учение от САЩ, съюзници от НАТО и партньори в региона, съобщават медии в Сърбия и "Екзит нюз". 

Учението "Отговор 2021" на Сърбия е една седмица преди основните учения, които ще се проведат в Албания в контекста на Defender-Europe 21, военните учения на западните съюзници, планирани да продължат до юни.

В края на учението в събота президентът Александър Вучич подчерта, че Сърбия ще продължи да инвестира в армията. "Чрез по-нататъшна модернизация и укрепване на нашата армия можем да действаме превантивно, за да възпираме всеки агресор. Винаги ще действаме бързо и ефективно срещу възможни терористични действия".

Сърбия многократно обяснява, че няма да се присъедини към НАТО и поддържа тесни връзки с Русия, особено във военната област.

Нейният "Отговор 2021" разчита предимно на военни доставки от Русия, включително руската ракетна система "Панцир", вертолети Ми-17 и бойни вертолети Ми-35М. Освен това Сърбия е получила от Русия бойни самолети, танкове и други оръжия. И двете страни работят за откриване на офис на руското министерство на отбраната в Белград.

В сръбските учения взеха участие сухопътните сили, ВВС, ПВО, бригадите за специални операции, парашутната бригада, специалните антитерористични хеликоптерни части и др.

Defender-Europe 21 на НАТО включва 30 000 войници от 27 държави. Една от целите му е да премести военни части от САЩ до потенциално място на бойни действия в Европа.

Всички държави в региона, с изключение на Сърбия, участват в учението. Балканските държави са основните области, в които се провежда учението, но се използват и военни центрове в Германия и балтийските държави.

Албания, Косово, Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, България, Румъния и Естония са част от обширната територия на това голямо учение, в допълнение към други страни от ЕС.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици