Сърбия с високи очаквания към българското председателство на Европейския съюз, съобщава IBNA.

Вчера България официално пое председателството на съюза. През следващите 6 месеца София ще бъде инициатор на плановете на ЕС, които включват евроинтеграцията на Западните Балкани.

Сърбия очаква по време на председателството на България официално да бъде заявено, че "крайният срок" за присъединяване на страната към ЕС ще бъде 2025 г.

Фактът, че България "ясно подчертава европейската перспектива на Западните Балкани" е едно от най-важните неща за Сърбия, според Радио-телевизия на Сърбия.

Предвижда се този подход да продължи и по време на следващите две европредседателства от страна на Австрия и Румъния.

"Тези три държави обявиха, че разширяването е важно и че ще бъде част от дневния ред на председателството. В същото време ние ще се подготвим (за присъединяването към ЕС) както обикновено или дори по-бързо. Ключът е непрекъснатост на всеки момент, както и прилагане на реформи и ясна политическа воля", каза Ядранка Йоксимович, сръбският министър за европейска интеграция.

България поема председателството на Съвета на ЕС

България поема председателството на Съвета на ЕС

Предвидени са 299 събития за шестте месеца на европредседателството ни...

Основно събитие по време на българското председателство ще бъде срещата на върха в София през май. Европейската перспектива на Западните Балкани беше спомената за първи път на срещата на върха в Солун през 2003 г. Очакванията са до май да се обяви 2025 за година на разширяване на ЕС.

Преди срещата в София стратегията за присъединяване на Сърбия и Черна гора към ЕС през 2025 г. трябва да бъде приета в Брюксел.

"Това би било най-положителното послание, което сме чували, откакто Сърбия започна предприсъединителния процес през 2000 г. Ако този документ бъде приет, посланието ще бъде ясно: те ни искат вътре и ще зависи само от нас да изпълним критериите", заяви Владимир Медяк от Европейското движение на Сърбия.

Отбелязва се, че наскоро български представители са повторили позицията си, че "Сърбия принадлежи на ЕС" и че София ще работи за ускоряване на евроинтеграцията.